A kölyök cicaeledel hozzászoktatása

A kölyökcicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük a megfelelő növekedéshez. Nem mindegy, hogy milyen fajtájú macskáról van szó, ahogy a temperamentum is változó. Az igazi vadócoknak több energiára van szükségük, mint a jámbor álomszuszékoknak. A macskatáp kölyökcicáknak mindig több fehérjét tartalmaz, azonban a lusta és alvós cicáknak nincs szüksége nagy adagokra.

A kismacskáknak a felnőtt macskákhoz képest gyorsabb az anyagcseréjük. Emellett a kiscicák testének életük első hónapjaiban sok munkát kell végeznie: a csontok, a szervek és az izmok növekednek, az immunrendszer kifejlődik, a mozgás és a játék iránti lelkesedés pedig szinte fékezhetetlen.

Mikor kezdjünk adni szilárd tápot kiscicánknak?

Az anyamacska tejtermelése három-négy hét után apadni kezd, ami azt jelenti, hogy jöhet a macskaeledel kiscicáknak. Nagyon fontos, hogy a hozzászoktatás mindig fokozatos legyen, azonban a harmadik hónaptól kezdve csak kölyök cicaeledelt fogyaszthatnak. A szilárd eledel
szoktatása kis adagokkal kezdődik, amihez eleinte kölyöktejet lehet keverni, de csak akkor, ha a cica nem akarja megenni.

De vigyázat: nem szabad túlzásba vinni a fehérjebevitelt!

Itt is igaz a mondás: „jóból is megárt a sok”! Ugyanis nemcsak a mennyiség, hanem sokkal inkább a minőség számít!

A tej még a kölyök cicaeledelnél is energiadúsabb, úgyhogy az arányokat gyorsan kell csökkentened, hogy elkerüld az elhízást.