Milyen macskatápot válasszak?

Fókuszban a macskatápok

 Nedves vagy száraztáp? Házi-, vagy nyers koszt? Sokféle lehetőség áll a gazdik rendelkezésére, azonban nem mind egészséges a cicák számára. A macskák egészsége nagymértékben függ attól, hogy mit is esznek. Előnye és hátránya egyaránt van a nedves, illetve a száraztáppal való etetésnek is, sokan a vegyes étkezést javasolják.

A cicák etetésénél fontos, hogy az étel tápláló legyen. A száraztápnak nagy előnye, hogy könnyen kezelhető, nem romlik meg napközben a tálkában és így cica akkor és annyit eszik, amennyit szeretne. A macskák húsevők és a háziasítás során nem sokban változott a szervezetük működése. Így kevés szénhidrátra és sok fehérjére van szükségük.

Tizenöt egér

Egy tanyasi, vadászó macska naponta nagyjából tizenöt egeret fog és eszik meg. Nem egyszerre, hisz nem tartalékolja estig a zsákmányait, hanem megeszi, amikor elkapta. A száraztápnak az az előnye, hogy ha kitesszük a cica elé, akkor naponta tízszer-hússzor is tud enni belőle. Míg a nedves tápnál ezt nem igazán lehet kivitelezni. A nedves tápnak viszont megvan az az előnye, hogy növeli a folyadékbevitelt.

A cicák egyébként sem nagyon éreznek szomjúságot, így a csak száraz táppal való etetésnél, ha nem iszik elég vizet a macska, húgy- és vesebetegségek alakulhatnak ki. A száraztáp előnye még, hogy megelőzi a fogkőképződést, a nedvesé pedig, hogy az intenzívebb illatok még a válogatós cicák étvágyát is meghozzák.

Mindig a megfelelő macskatápot válasszuk

Nagyon fontos, hogy a macska mindig az életkorának és életmódjának megfelelően táplálkozzon. Más az energiaszükséglete egy kinti és más egy benti, lakásban tartott macskának. A kölyökcicák és a felnőtt, vagy épp idős macskáknak is más és más tápanyagokra van szükségük. Ha pedig ivartalanított vagy vemhes macskáról gondoskodunk, külön oda kell figyelnünk a helyes táplálásra. A cicák helyes táplálása tehát nem egyszerű kérdés.

A Szupermenta tesztelte a száraz macskaeledeleket,ahol 42 teljes értékű száraz macskaeledelt vizsgáltak meg, csirkehúsos, halas és marhahúsos tápokat. A Gazdimenünél elérhető HappyCat macskatápok két kategóriában is az első helyen végeztek, a Carnilove száraz macskaeledel pedig a második helyen zárt a halas kategóriában. Az eredmények, melyeket ebben a táblázatban foglaltak össze, beszédesek.

Arany- és ezüstérmek

A macskatápok összehasonlítása komplex kihívás, hisz nem csak a tápanyag-összetétel számít, hanem az is, hogy egy adott száraztáp mennyire ízlik a macskáknak, hisz hiába a tökéletes összetétel, ha nem eszik meg a cicák. És hogy melyik a legjobb macskaeledel?

Arra a Szupermenta többfelől is kereste a választ. Így laboratóriumban vizsgálták meg az egyes száraztápok összetételét. Megnézték azt is, hogy a csomagoláson feltüntetett információk mennyire érthetőek, valamint hogy maga a csomagolás könnyen nyitható/zárható-e. Ezen felül azt is, hogy a száraztápnak jó illata és állaga van-e, hisz egy poros, töredezett táp nem lesz a cicák kedvence.

A marhahúsos eledelek legjobbika a Happy Cat Adult Sterlized Voralpen-Rind száraztápja lett, míg a halas tápok aranyérmét szintén a Happy Cat zsebelte be, az Adult Atlantik-Lachs száraztáppal, mely szintén kapható a Gazdimenünél. Csakúgy, mint a halas tápok ezüstérmese, a Carnilove Salmon, ami egy gabona- és burgonyamentes szárazeledel.

Ez is tetszhet még

Milyen macskatápot válasszak?

Fókuszban a macskatápok  Nedves vagy száraztáp? Házi-, vagy nyers koszt? Sokféle lehetőség áll a gazdik rendelkezésére, azonban nem mind egészséges a cicák számára. A macskák

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?