Hogyan etessük helyesen a kutyát az őszi-téli hónapokban?

Nyakunkon a tél, egyre hűvösebbek a nap ok! Ideje alaposan átgondolni a kedvenceink
étrendjét. Az évszakoknak és az időjárásnak nem csak nekünk ,emberek, de kedvenceink életének számos aspektusára is jelentős hatása van .

Ilyenkor hozzánk hasonlóan kevésbé aktívak kedvenceink is, és többet is alszanak. Ráadásul, ha lehűl az idő,sok gazdi nem szívesen viszi ki kedvencét olyan hosszú sétákra, mint tavasszal és nyáron. Fontos, hogy tisztában legyünk a kutyák téli táplálásával,hogy ezekben a hideg hónapokban is a számukra lehető legjobb táplálékot biztosíthassuk. A kutyák egészségmegőrzése, és a túlsúly elkerülése érdekében javasolt a  megszokottól eltérő típusú etetésre átállni. Ha a kutya kevesebb testmozgást végez, nem éget el annyi kalóriát, mint máskor. Ennek következtében kevesebb étellel kell etetnünk, mert ha ugyanúgy táplálnánk, mint az év többi részében, túletetnénk. Ha nem változtatunk az étrendjén, fennáll annak az elhízás veszélye, ami veszélyezteti az egészségét. A túlsúly a kutya esetében többek között az ízületi problémákhoz vezethet. Persze az is előfordulhat, hogy épp azért van szükség erre, mert a kutya kinti kennelben él, és a hidegben jelentősen megnő a kalóriaigénye.

A táplálkozástudományi szakemberek azt javasolják, hogy a kutyát életkorának, egészségügyi állapotának, valamint a tartásának megfelelően etessük. Ez igaz akkor is, ha lakásban, vagy ha szabadtéri kennelben tartott kutyáról van szó. Ha a kutya mozgásideje csökken, akár csak egy keveset is, azt tükröznie kell a naponta adott táplálékmennyiségnek annak érdekében, hogy elkerüljük az elhízás veszélyét. Ha azt vesszük észre, hogy a súlya mégis gyarapodni kezd, tovább kell csökkenteni a napi kalóriabevitelt. ha az etetési mennyiség csökkentése nem vezet eredményre, érdemes erről állatorvossal konzultálni. Segíthet, ha nem hagyjunk kint a kutya előtt állandóan a száraz ételt sem a téli hónapokban, sem az év többi részén. Ajánlatosabb naponta kétszer etetni.

Az ivóvíz fontossága


Az ivóvíz kulcsfontosságú a kutya étrendjében. Nem számít, mindig biztosítsunk kedvencünk számára elérhető helyen friss, tiszta ivóvizet. Bármily hihetetlen is, éppúgy kiszáradhatnak télen is, mint nyáron. Amennyiben kinti kutyánk van, különös tekintettel kell lenni arra, hogy nehogy befagyjon kedvencünk ivóvize. Mindig ellenőrizzük a kinti vizes edényt, és ha szükséges, vegyük ki belőle a havat és jeget. A hó nem helyettesíti
az édesvizet. Kedvencünk vizét naponta akár két-, háromszor is szükséges lehet kicserélni olyan hőmérsékletűre, amely számunkra is kellemes lenne. A befagyott vízből a kutya nem tud inni, ráadásul túl hideg víz torokgyulladást okozhat.

Mi a helyzet a szabadban tartott kutyákkal?


Az udvaron, szabadban élő kutyák a hidegben ösztönösen arra törekednek, hogy fenntartsanak egy bizonyos testhőmérsékletet. A hőtermelés érdekében a bőr alatti izmok összehúzódnak, ami egy álladó izommunkát okoz.Ehhez sok kalóriára van szükség. A didergéstől a zsírraktárak hamar kimerülnek, emiatt megnő kedvencünk kalóriaigénye. Bár egyes kutyafajták a hideg időjárást kifejezetten jól tűrik, mert adott esetben sűrűbb bundával és nagyobb zsírraktárral rendelkeznek, ugyanúgy igénylik a nagyobb energiamennyiséget. A kint élő, illetve a hidegben is
aktív fajták szervezete több glükózt éget el azért, hogy a testhőmérséklet stabil maradjon. Emiatt olyan táplálékra van szüksége, amelynek zsírtartalma magasabb, mint tavaszi és nyári időszakra kifejlesztett takarmányoké.

 

Ez is tetszhet még

Milyen macskatápot válasszak?

Fókuszban a macskatápok  Nedves vagy száraztáp? Házi-, vagy nyers koszt? Sokféle lehetőség áll a gazdik rendelkezésére, azonban nem mind egészséges a cicák számára. A macskák

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?