Hogyan épül fel az egészséges kutyatáplálás?

Az vagy, amit megeszel – a mondás nemcsak az emberekre, hanem a legjobb barátainkra, a kutyákra is igaz. De hogy épül fel egy eb egészséges étrendje? Mire kell figyelni gazdiként? Összefoglaltuk a legfontosabbakat!

Mi kell a kutyának? – az egészséges kutyatáplálás alapjai

A kutya a hivatalos besorolás szerint ragadozó állat – ezt csak azért emeljük ki már az elején, mert egyre több a vegetáriánus, illetve vegán étrendet követő gazdi, aki a kedvencét is erre a speciális táplálkozási formára fogja. Ami a növényi alapú táplálkozást illeti, ez nem az ebek sajátja, csakis körültekintő, átgondolt, minőségi ételekkel lehet ebben a formában biztosítani számukra a szükséges tápanyagokat. Szóval inkább azt javasoljuk, a hagyományos száraz és nedves tápok között válogasson az, aki szeretne mindent biztosítani háziállata számára.

A kutya etetése kor, fajta, méret szerint

A kutya táplálékigénye természetesen több összetevőtől függ. Más kell egy kiskutyának, más egy felnőttnek, lehetnek különbségek fajták között, de befolyásoló tényező a méret is. Így amikor egy adott állatnak szeretnénk összeállítani a menüjét, minden apró szempontot ajánlott figyelembe venni, ezeknek utánanézni. Persze általánosságban is megfogalmazhatunk olyan értékeket, amelyek fontosak egy kutya etetésénél.

Van, ami veszélyes, van, ami fontos – avagy a kutya táplálása helyesen

Nem szabad például felelőtlenül az emberi ételekből „megkínálni”, egyrészt azért, mert ezekből sokszor semmi haszna a kutyánknak, nem nyer belőle energiát, az olyan emberi eledelek pedig, mint a csokoládé vagy a mazsola, kifejezetten veszélyesek az ebre nézve. Ha szeretnénk biztosra menni, válasszunk neki előre összeállított, minőségi ételeket, hisz ezekben megvan minden olyan tápanyag, amelyekre szüksége van a fejlődéshez.

Milyen a jó kutyaeledel?

Ahogyan az embereknél, a kutyák esetében is lényegesek az omega-3 és omega-6 zsírsavak, ezek biztosítják a bőrük és a szőrük egészségét. Fontos, hogy egy eledel kiváló minőségű nyersanyagokat tartalmazzon, semmiképpen se legyen benne színezék, aroma, tartósítószer, illetve kerülni kell a génmódosított nyersanyagokat. Volt olyan kutatás, amely során a kutyák maguk választhattak a különböző ételtípusok között, ez alapján a megfelelő ételek körülbelül 60 százaléka zsír, 30 százalék fölötti bennük a fehérje aránya, a szénhidrát viszont 10 százalék alatt marad. Érdemes ezt is figyelembe venni a választásnál.

Ez is tetszhet még

Milyen macskatápot válasszak?

Fókuszban a macskatápok  Nedves vagy száraztáp? Házi-, vagy nyers koszt? Sokféle lehetőség áll a gazdik rendelkezésére, azonban nem mind egészséges a cicák számára. A macskák

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?