Fehérjékről

Miért fontos a fehérje kutyád, macskád számára? Miért elengedhetetlen része táplálékának? Mit is jelent pontosan a fehérje egyáltalán? Ha érdekel, hogyan teheted még egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá kutyád, macskád táplálkozását, ez a cikk a fehérjékről, fehérjeforrásokról neked szól.

A kutya és a fehérje

A fehérje a kutya számára nélkülözhetetlen táplálóanyag, mert biztosítja mind az esszenciális aminosavakkal, mind a nitrogénnel való ellátottságot és szükséges a test szöveteinek, például bőr, szőrzet, szaruképletek és véralkotó elemek képződéséhez, illetve fenntartásához, valamint a sérült szövetek regenerálódásához.

A fehérjeellátásnál fontos figyelembe venni a fehérje minőségét (emészthetőségét, aminosav-összetételét) is.A kutya az esszenciális aminosavakat igényli (lizin, metionin + cisztin, triptofán, treonin, fenilalanin + tirozin, leucin, izoleucin, valin). A fiatal, növekedésben lévő kutyakölykök számára a hisztidin és az arginin is esszenciális.

Felnőtt kutyák számára az arginin és hisztidin ellátás kevésbé játszik jelentős szerepet
Az aminosavellátásnál figyelembe kell venni, hogy a cisztin hozzávetőlegesen 50%-át képes a metionin-szükségletnek pótolni. Hasonló módon a tirozin a fenilalanin-szükséglet 50%-át pótolhatja. Ennek oka az, hogy a cisztin metioninból, a tirozin pedig fenilalaninból képződik. Ha elegendő cisztin, illetve tirozin van jelen, kevesebb metioninra, illetve fenilalaninra van szükség.

Nem kielégítő fehérjeellátás tünetei nem specifikusak:

  • csökken a kutya étvágya,
  •  a növekedés visszamarad vagy leáll,
  •  a szőrzet durva,
  • csapzott lesz és ödémák fejlődhetnek ki.

Különösen fontos a megfelelő fehérjeellátás a fejlődő kutyáknál, mivel az újonnan képződő szövetek, elsősorban az izomzat növekedéséhez viszonylag sok fehérjére van szükség.

Különböző kutatók, becsléssel vizsgálták a kölyökkutyák növekedéséhez szükséges fehérje mennyiségét. A táplálék-fehérje minimális igénye választáskor a legnagyobb, utána folyamatosan csökken.

A kutyatartás során nemegyszer megtörténhet, hogy az eb nem jut a szükséges fehérjemennyiséghez; ez a hiány pótlódhat a következő napok kisebb-nagyobb fehérjefeleslegéből, de ha az állat hosszabb ideig fehérjehiányban szenved, annak különböző káros következményei lehetnek. Így pl. a kutya növekedése lelassul, csökken a megtermékenyítő- és fogamzóképessége, valamint a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

Számos vizsgálattal igazolták, hogy az igen nehéz munkát végző kutyáknak a táplálékból származó fehérje iránti szükséglete fokozott, noha a szakirodalomból ismert kutatások nem utalnak arra, hogy a nagy fehérjetartalmú diétának különleges izomfejlődést elősegítő hatása lenne.

A macska és a fehérje

Legyen az hús, hal vagy baromfi – receptúráinkban kihasználjuk az állati fehérjeforrások biológiai sokszínűségét.

Ennek eredményeképp különösen kiegyensúlyozott, minőségi fehérjékben és aminosavakban gazdag eledel jön létre. A Happy Cat Supreme termékekkel ily módon teljesen természetesen zárhatja ki annak lehetőségét, hogy macskáját egyoldalú fehérjeforrással lássa el a napi etetés során.

A csupán egy, ill. kettő fehérjeforrásból készülő Happy Cat La Cuisine ideális emészthetőséget biztosít az érzékeny macskák számára.

Feltétlenül oda kell figyelni arra, hogy a kölykök, és szoptató cicák fehérjeszükséglete mindig jóval nagyobb, mint az átlagos életvitelű, kifejlett macskáké! A vemhes cica elég igénytelen, maximum a vemhesség utolsó 2 hetében igényel többet.

 

Ez is tetszhet még

Milyen macskatápot válasszak?

Fókuszban a macskatápok  Nedves vagy száraztáp? Házi-, vagy nyers koszt? Sokféle lehetőség áll a gazdik rendelkezésére, azonban nem mind egészséges a cicák számára. A macskák

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?