Termékkereső

Termékkategóriák

Márka
Több
Összetevők
Több
Speciális
Több
Súly
Több

Fő tulajdonságok

Életkor
Több
Alkat
Több
Akciós termékek

érzékeny, idős és fiatal macskáknak is

BIOKAT’S VET LINE Alom 8liter

Bruttó 4.699Ft-tól

Gazdikalauz - Tanácsok tippek

A nedves vagy a száraz kutyatáp jobb? Vagy érdemes inkább saját készítésű eledelt adni a kutyának? Ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel a gazdák az állatorvosnak. A kutyák egészséges fejlődéséhez nagyon fontos a megfelelő táplálék, ezért nyomasztó felelősség lehet a legjobb eledel kiválasztása.
 

Kutyaeledel-típusok

A legfontosabb összetevőbeli különbség a nedves és száraz kutyaeledel között a víztartalom. A száraz eledelnek a nedvességtartalma 8% körül van, míg a nedves tápban ez 75%. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagtartalom, és így a metabolikus energia egyértelműen magasabb a száraz eledelekben, mint a nedvesben.
100 gramm száraz kutyaeledel kb. 370 kalóriát tartalmaz. Az ugyanilyen mennyiségű nedves eledelben csak 100 kalória van. Jelentős tehát a különbség. Ezt is bele kell számolni a kutyaeledel mennyiségébe. Ha a kutya napi energiaszükségletét csak száraz eledellel szeretné fedezni, nagyjából háromszor-négyszer kisebb adagot kell adnia, mintha csak nedves tápot kapna.

 

A nedves kutyatáp mindenképpen értékesebb és inger gazdagabb a kutya ízérzékelése szempontjából. A száraz kutyatápot nehezebb megrágni, ami néhány állat számára problémát okozhat. Vannak különösen válogatós kutyák, amelyek csak játszanak a száraz eledellel ahelyett, hogy ténylegesen megennék. Ezt okozhatja az is, hogy nehéz megrágniuk a kemény tápszemcséket. A kutya ennek megfelelően játékként kezeli az ilyen tápot, nem ennivalóként.
 

Vegyes táplálás – a nedves és száraz eledel ötvözése

Mindkét típusú tápnak van előnye és hátránya, ezért fordul elő egyre gyakrabban, hogy a gazdák a kettő ötvözése mellett döntenek. Ez jó megoldás, amely számos előnnyel járhat.
A nedves és száraz eledel kombinálása számos előnnyel jár. Amikor teljesen nedves tápra kell váltani, kedvence szervezete készen fog állni erre a változásra. A változtatást hatékonyan, gyorsan, és elsősorban kellemetlen mellékhatások nélkül lehet végigvinni.
A kutya etetésekor nem szükséges összekeverni a száraz és a nedves eledelt egy edényben. Nem is kell ugyanakkor adni neki. A száraz eledel egyik előnye, hogy nem romlik meg könnyen, és nincs erős illata, így akár egész napra kint lehet hagyni, ha a kutyája inkább nassolni szeret, nem pedig habzsolni. A nedves eledelt pedig megkaphatja este.
Mindazonáltal két fontos dolgot kell figyelembe venni.
 

A megfelelő mennyiségű eledel

 

A száraz eledel mennyisége a jelentős dehidratáció, valamint a tápanyagok és az energia összesűrítése miatt nem felel meg az ugyanolyan mennyiségű nedves eledelnek. Ha ugyanannyi energiát és tápanyagot szeretne adni a kutyának, 3,5 félszer kisebb adagot kapjon, mint amennyi a nedves eledel lenne. Ha felváltva ad száraz és nedves eledelt, fontos ezt észben tartani, hogy ne etesse túl az állatot.

 

Ennek megfelelően, miután megkap egy bizonyos mennyiségű nedves tápot, a kutya gyomra „kitágulhat”. Kisebb adag száraz eledel után a kutya éhséget érezhet, és megpróbálhat pótlást keresni vagy kérni. Néhány gazda ilyenkor beadja a derekát, és kiegészíti az eledelt akár egy nagyobb adaggal is. Ezek olyan kalóriák, amelyekre szervezetének nincs szüksége, és könnyen elhízáshoz vezethetnek.

 

Ha a kutya a hét során egy adott típusú eledelt kap, hétvégén pedig egy adag nedves tápot, előfordulhat, hogy rosszul reagál erre a hirtelen változásra. Röviden: hasmenés jelentkezhet. A kutya emésztőrendszere hozzászokik a táplálék összetételéhez és típusához. Ezért a vegyes táplálás kezdetén fontos, hogy fokozatosan vezesse be a tápváltozást.