Cica etetés – általános javaslatok macskák etetéséhez

Mindannyian szeretnénk a legjobbat adni cicánknak, szeretnénk, ha igazán egészséges lenne, ehhez pedig alapvető, hogy helyesen tápláljuk,  minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezete. Egy kis segédletet állítottunk ezért össze a helyes cica tápláláshoz.

Mi a helyes macskaeledel mennyiség?

Az eledel mennyiségi adatai napi adagokra vonatkoznak és csak „ajánlások” lehetnek. A macskák esetében ugyanis a szükségletet tekintve a testi aktivitás mellett az egyéni anyagcsere is döntő tényező. Súlyproblémák esetén a táplálék mennyiségét szükség szerint „zsírszegény” termékeknél is csökkenteni kell! A nagyon karcsú és aktív macskák nagyobb mennyiséget kaphatnak. Az értékes és könnyen emészthető összetevőknek köszönhetően a Happy Cat Supreme eledelekből viszonylag kisebb mennyiség is elég. A tápokon mindig vannak ajánlások, de fontos a cica egyéni igényeinek, egyéni alkatának, mozgásmennyiségének figyelembe vétele.

Mikor kell átállni a „felnőtt macskaeledelre”?

Habár a nagytestű macskák csak kb. 4 éves korukra fejlődnek ki teljesen, testileg már 9-12 hónaposan is felnőttnek tekinthetők a macskák. A Happy Cat Junior eledelre ezért legfeljebb csak eddig a korig van szüksége a fiatal macskáknak. Szükség esetén – például „dundi macskáknál“ – már korábban is át lehet állni a Happy Cat Adult változatokra.

Bőr és szőrzet

Milyen táplálék alkalmas bőr- és szőrzetproblémák esetére?

A kiváló összetevők és a magas és hatékony tápanyagtartalom – amint az a Happy Cat Supreme termékeknél megszokott – optimális ellátást biztosítanak, és remek alapot nyújtanak a csillogó és puha bunda, valamint az egészséges bőr számára. Viszketés és visszatérő problémák esetén mindenképp érdemes állatorvossal tisztázni az okokat!

Mire kell ügyelni a hosszú szőrű macskák esetében?

A hosszú szőrű macskák tisztálkodáskor sokkal több szőrt nyelnek le, mint a rövid szőrű társaik. A töredezett szőr sokkal könnyebben összegubancolódik. A magas minőségű táplálék – amilyen a Happy Cat Supreme – elengedhetetlen a selymes bunda számára és a szőrlabdák megelőzése érdekében. Azonban még a legjobb macskaeledel sem helyettesítheti a felelősségteljes gazdi általi rendszeres és alapos szőrzetápolást!

Emésztés

Mi a teendő emésztési zavarok esetén?

Az érzékeny emésztésű állatoknál csak kiváló minőségű eledelt szabad alkalmazni – ilyen a Happy Cat Supreme is. Ha sikerült megtalálni a megfelelő eledelt, akkor lehetőség szerint kerülni kell az eledelváltást, vagy csak nagyon óvatosan, kb. 7 nap alatt kerülhet sor eledelváltásra. A gyakori problémák alapos állatorvosi vizsgálatot igényelnek!

A macskám allergiás a gabonára

A bizonytalan és makacs emésztési és bőrproblémák mögött glutén- vagy gabonaallergia is állhat.  Ilyen gyanú esetén érdemes kipróbálni a La Cuisine sorozatunk valamelyik glutén-, ill. gabonamentes változatát. Figyelem: feltétlenül ügyelj arra, hogy ilyen esetben mellékesen se adj gabonatartalmú eledelt vagy jutalomfalatot kedvencednek!

Mi a teendő a válogatós cicáknál?​

Egyes macskák szeretik a változatos táplálékot – mégpedig minden egyes falat esetében! Próbáld ki egyszer, hogy 2 vagy 3 fajta Happy Cat Supreme eledelt egymással összekeverve adsz kedvencednek, biztos, hogy sikert fogsz elérni, ráadásul könnyen kiszűreted, melyik a legnyerőbb választás. Keverésre egyébként a Happy Cat Best Age 10+ is alkalmas az idős kort még el nem ért macskáknál is, válogatós macskáknál pedig az ízletes Happy Cat Adult változatok egyike.

Súlyproblémák

Súlyproblémák esetén fontos, hogy csökkentett zsírtartalmú eledelt alkalmazzon és közben optimális módon segítsük az anyagcserét! A kisebb adagok, a rendszeres súlyellenőrzések és a Happy Cat Adult Light időben segítenek a túlsúly megelőzésében. A „fogyás” elősegítéséhez önmagában adható vagy az Adult sorozathoz tartozó csökkentett zsírtartalmú Voralpen-Rind eledelhez keverhető.

Amennyiben macskád erős túlsúlyban szenved, a súlycsökkentés megkezdése előtt mindenképpen kérd ki egy állatorvos tanácsát!

Fogak

Hogyan járulhatok hozzá ahhoz, hogy a macskám fogai egészségesek legyenek?

A szárazeledel köztudottan nagyon fontos szerepet játszik a fogápolásban és a fogazat erősítésében. Az arra hajlamos állatoknál nem akadályozható meg teljesen a fogkő a szárazeledellel, kialakulása azonban késleltethető. Fontosabb szempont, hogy a nagyobb krokettek szétrágása jótékony hatással van a fogágyra, és segít a fogak kilazulásának megelőzésében! A Happy Cat Supreme krokettek ráadásul belekeverhetők a nedves eledelekbe is. A Happy Cat Adult Large Breed óriáskrokettjei vagy a Happy Cat Adult Voralpen-Rind nagyméretű krokettjei különösen ideálisak a fogak ápolásához a nedves eledelt kedvelő cicáknál.

Ez is tetszhet még

Milyen macskatápot válasszak?

Fókuszban a macskatápok  Nedves vagy száraztáp? Házi-, vagy nyers koszt? Sokféle lehetőség áll a gazdik rendelkezésére, azonban nem mind egészséges a cicák számára. A macskák

Tovább olvasom »

Vélemény, hozzászólás?